Vroeger man, nu vrouw, wat betekent dat voor je relatie?Miranda en Marian zijn op het oog een heel 'normaal' vrouwenstel. Maar van de 23 jaar dat ze bij elkaar zijn, is Miranda er pas zes vrouw. Daarvoor ging ze als man door het leven. LaVita praat met Marian en Miranda. Over stereotypen, opgaan in de massa, en undercover rondlopen in zowel de hetero- als de LHBT-scene.

Marian en Miranda leerden elkaar kennen tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Marian was op zoek naar een leuke jongen en Miranda paste precies in dat plaatje. Tijdens hun eerste afspraak sloeg de vonk nog niet over maar gelukkig tijdens hun tweede date wel. "We houden allebei erg van zingen en klassieke muziek, dat zorgde voor de klik," vertelt Marian. Al na een week vertelde Miranda dat er 'een meisje in haar zat': "Ik kon geen relatie voor me zien als ik dat zou moeten verzwijgen," zegt ze. "Ik zei erbij dat ik niet kon voorspellen waar die gevoelens toe zouden leiden."

Lees meer...

Groeten uit het V.K. - DeirdreIn het Verenigd Koninkrijk mag je vanaf de zomer van 2014 ook trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Deze wet werd in juli 2013 al aangenomen. Met 72% van de stemmen van het Hogerhuis (een soort Eerste Kamer) werd duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk klaar is voor openstelling van het huwelijk. Staan de inwoners ook zo open voor LHBT's? LaVita vroeg het Deirdre uit Londen: "Ze vinden het intrigerend dat ik er niet veel over zeg."

Lees meer...

Moenira Shirwa schaamde zich voor het feit dat ze lesbisch is, omdat ze had geleerd dat homoseksualiteit en islam niet samengaan. Tot ze imam Mushin Hendricks ontmoette, die haar leerde dat in de Koran helemaal niets over homoseksualiteit staat. Dat hielp haar haar eigen lesbisch zijn te accepteren, en nu stimuleert ze andere jongeren om dat ook te doen.

Emily (l) en Marita geven voorlichting op scholenVoor een klas met dertig kinderen vertellen dat je lesbisch bent: je moet het maar durven. Marita Terpstra (48) en Emily Gunter (24) doen het regelmatig. Zij geven voorlichting over seksuele diversiteit op scholen. LaVita interviewt hen over sociale acceptatie, stereotypen en de invloed van de media: "Het leukst is het als je een discussie krijgt."

Lees meer...

Natasja is weer singleIk kom hem al een tijdje tegen, de sympathiek ogende Marnix. Met een spijkerbroek en gympen aan zit hij op zijn bank. Zijn rechterarm ligt gebogen over de rugleuning en hij hangt losjes naar de plek waar een vrouw behaaglijk zou kunnen zitten. Die plek is helaas leeg. Want, zo staat het in grote witte blokletters op het billboard: MARNIX HEEFT GEEN VRIENDIN. Ondanks of misschien dankzij dit gegeven vind ik Marnix al maanden een sympathieke vent en nu het pas uit is met A., voel ik me een gelijkgestemde. Al voel ik niet de behoefte om mijn gemis metersgroot met heel Nederland te delen.

Lees meer...

Ciska verovert de UK: hoe koffie bestellen veel weg heeft van een coming-outHoe je je koffie drinkt, zegt iets over wie je bent. Koffie is een deel van je identiteit. Ik drink mijn koffie graag puur: een gewone stevige kop zwarte koffie waarbij het aroma en de branding mooi tot hun recht komen.

Hier in de UK lijken Starbucks en Costa definitief hun stempel gedrukt te hebben op het koffiedrinken. Dit impliceert dat een gewone, zwarte koffie kopen geen sinecure is. Steeds krijg je bijvragen over welke extra smaakjes je in je koffie wilt, terwijl je eigenlijk de meest eenvoudige bestelling plaatst. Soms voelt het als een coming out bij iemand die maar niet kan geloven dat je op vrouwen valt. Een coming out waarbij je steeds opnieuw moet bevestigen dat je echt enkel in vrouwen geïnteresseerd bent en werkelijk geen man mist in je relatie. Een coming out bij iemand die nog nooit een lesbienne "in het echt" gezien heeft.

Lees meer...

Laatst toegevoegd