Vroeger man, nu vrouw, wat betekent dat voor je relatie?Miranda en Marian zijn op het oog een heel 'normaal' vrouwenstel. Maar van de 23 jaar dat ze bij elkaar zijn, is Miranda er pas zes vrouw. Daarvoor ging ze als man door het leven. LaVita praat met Marian en Miranda. Over stereotypen, opgaan in de massa, en undercover rondlopen in zowel de hetero- als de LHBT-scene.

Marian en Miranda leerden elkaar kennen tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Marian was op zoek naar een leuke jongen en Miranda paste precies in dat plaatje. Tijdens hun eerste afspraak sloeg de vonk nog niet over maar gelukkig tijdens hun tweede date wel. "We houden allebei erg van zingen en klassieke muziek, dat zorgde voor de klik," vertelt Marian. Al na een week vertelde Miranda dat er 'een meisje in haar zat': "Ik kon geen relatie voor me zien als ik dat zou moeten verzwijgen," zegt ze. "Ik zei erbij dat ik niet kon voorspellen waar die gevoelens toe zouden leiden."

Lees meer...

LHBT in Syrië - het meisje op de tekening is niet SarahIn het journaal horen we over de burgeroorlog in Syrië en zien we beelden van gebombardeerde huizen, zware gevechten en wanhopige slachtoffers. Hoe is het om in dit land lesbisch te zijn, waar je naast het dreigende oorlogsgeweld ook nog het gevaar loopt om wegens je geaardheid in de gevangenis te belanden? LaVita vroeg het Sarah uit Aleppo: "Als ik met een meisje zou gaan, zou ik iedereen kwijtraken."

Lees meer...

Rabbijn Marianne van Praag vaart mee tijdens de Gay PrideTijdens de Gay Pride 2014 vaart er voor het eerst een Joodse boot door de grachten van Amsterdam. Rabbijn Marianne van Praag (58) vaart mee. Na een jarenlange strijd voor gelijke rechten voor vrouwen binnen de joodse gemeenschap maakt zij nu een serieus statement door als geestelijk leider op de boot plaats te nemen. Aan LaVita vertelt ze over haar beweegredenen: "Het zou eigenlijk niet eens een issue moeten zijn dat ik meevaar."

Lees meer...

COC-Voorlichting op het vmbo: "Een hand geven mag wel"In een doodgewoon klaslokaal van een vmbo-school zijn voor deze middag alle tafels aan de kant gezet. Als we binnenkomen zitten de jongeren al in een kring en kijken ons verwachtingsvol aan. Florien en Bart gaan op het bureau van de lerares zitten. De jongeren zijn rond de 14 jaar oud. Ik zie niet één blonde leerling. Het verbaast me hoe stil iedereen is als Florien en Bart vertellen waarvoor ze komen: een gastles van het COC. Bart is 28 en hij is homo. Florien is 27 en zij is biseksueel. En ik kom een dagje meekijken.

Lees meer...

Natasja gaat - nee, haat - kamperenBij de kampeerliefhebbers begint het weer te kriebelen. Vorig jaar was het volgens A. slechts een kwestie van tijd dat ik besmet zou raken met het kampeervirus dat haar al jaren overvalt. Om het proces wat te versnellen liet ze nummers van het tijdschrift Op Pad rondslingeren, nieste opzettelijk in mijn gezicht en plaatste haar nieuwe tent een middagje op mijn gazon om me met stralende ogen uit te nodigen voor de bezichtiging van haar blauwe aanwinst.    

Lees meer...

Ciska verovert de UK 5: 'Pas op, Ciska, links rijden!'Voor onze auto-overtocht van Aalter naar Milton Keynes kochten we een reis-dvd-speler voor Isaak. Allesvoorziend laadden we de speler volledig op, legden we alle vijftien dvd-doosjes van Isaak geordend klaar bij de passagierszetel en reden we zelfverzekerd weg. Wat hebben we gevloekt toen we, vlak nadat we de veerboot afreden, ontdekten dat alle dvd-doosjes leeg waren. Op één na! Vier uur lang werd onze rit begeleid door het Hopla-melodietje. Soms word ik nog badend in het zweet wakker met op mijn netvlies het beeld van dat witte konijn dat mij ritmisch achtervolgt in mijn dromen.

Op de lange verhuisritten na hebben we de dvd-speler nooit gebruikt. Isaak vraagt er ook niet naar. De reden daarvoor is, vrees ik, vrij eenvoudig: Inge en ik zorgen voor live entertainment bij onze discussies over de rijroutes. Meestal is Inge de chauffeur, zodat ik de kaart kan lezen. Ja, wij rijden GPS-loos. Uit principe, maar misschien nog meer omdat een GPS nog een derde opinie zou opleveren over de te volgen weg. Isaak krijgt steeds een variatie op drie onderstaande thema’s te horen.

Lees meer...

Laatst toegevoegd