Marsha (l) en Rianne (10 jaar samen): "We zijn er voor elkaar. Altijd"De eerste jaren samen kenden hoge pieken en diepe dalen. Nu wordt hun relatie vooral gekenmerkt door stabiliteit, vertrouwen in elkaar en jezelf kunnen zijn. In oktober 2013 zijn Marsha en Rianne 10 jaar samen. Aan La-Vita.nl vertellen ze openhartig over hun relatie: "We zijn er voor elkaar. Altijd."

Lees meer...

Lesbisch in Oeganda: "Ik kan elk moment vermoord worden"(Dit artikel dateert van februari 2014. Inmiddels is de omstreden antihomowet door het Oegandese constitutionele hof ongrondwettelijk verklaard; desondanks is homoseksualiteit nog steeds strafbaar)

"Hang ze op, ze rekruteren onze kinderen." Die boodschap plaatste het Oegandese blad Rolling Stone een aantal jaren geleden bij een lijst met namen, adressen en foto's van honderd Oegandese homo's en lesbiennes. Een van hen was de lesbische Kasha. Samen met David Kato spande ze een rechtszaak aan tegen het blad. Ze werden in het gelijk gesteld, maar niet lang daarna werd David vermoord.

Sindsdien is de situatie voor LHBT's in Oeganda alleen maar verslechterd; homoseksualiteit was al strafbaar, en op 23 februari 2014 tekende de Oegandese president Yoweri Museveni live op televisie een wet die het mogelijk maakt dat mensen die zich 'schuldig maken aan homoseksualiteit' straffen van 14 jaar cel tot levenslang krijgen. Kasha blijft zich desondanks inzetten voor gelijke rechten, maar, zo vertelt ze aan LaVita: "Ik kan alleen al door dit interview in de gevangenis belanden."

Lees meer...

Imam Hashim Jansen: "De koran erkent het bestaan van niet-heteroseksuelen"Toen het bestuur van zijn moskee ontdekte dat hij homoseksueel is, moest imam Hashim Jansen zijn functie als gebedsvoorganger neerleggen. Jansen neemt de moskee zijn ontslag niet kwalijk, maar zet zich sindsdien in voor LHBT moslims. Hij vertelde LaVita over de problemen waar deze islamitische LHBT’s binnen hun cultuur en religie tegen aanlopen: "Ik wil hen het vertrouwen in hun eigen geloof teruggeven."

Lees meer...

Emily (l) en Marita geven voorlichting op scholenVoor een klas met dertig kinderen vertellen dat je lesbisch bent: je moet het maar durven. Marita Terpstra (48) en Emily Gunter (24) doen het regelmatig. Zij geven voorlichting over seksuele diversiteit op scholen. LaVita interviewt hen over sociale acceptatie, stereotypen en de invloed van de media: "Het leukst is het als je een discussie krijgt."

Lees meer...

Natasja is weer singleIk kom hem al een tijdje tegen, de sympathiek ogende Marnix. Met een spijkerbroek en gympen aan zit hij op zijn bank. Zijn rechterarm ligt gebogen over de rugleuning en hij hangt losjes naar de plek waar een vrouw behaaglijk zou kunnen zitten. Die plek is helaas leeg. Want, zo staat het in grote witte blokletters op het billboard: MARNIX HEEFT GEEN VRIENDIN. Ondanks of misschien dankzij dit gegeven vind ik Marnix al maanden een sympathieke vent en nu het pas uit is met A., voel ik me een gelijkgestemde. Al voel ik niet de behoefte om mijn gemis metersgroot met heel Nederland te delen.

Lees meer...

Ciska vermomt zich als inheems-BritseIk ben trots op het feit dat ik op reis nooit opval als toerist. Bij een stadsbezoek werk ik op de hotelkamer altijd een degelijke dagplanning uit. Ik doorvors het stadsplan grondig en memoriseer de route gedetailleerd. Mijn toeristenverraders - een fototoestel, de plattegrond en mijn woordenboekje - verstop ik diep in mijn rugzak en vastberaden ga ik op pad.

Vol interesse neem ik de stad in me op, maar stiekem, met een verveeld gezicht. Ik laat mijn ogen rollen bij het passeren van traag wandelende, zoekende toeristen en laat een stevige zucht horen. Mijn zelfverzekerde tred heeft er al meer dan eens toe geleid dat zelfs de plaatselijke bevolking mij de weg vroeg naar het postkantoor of de dichtstbijzijnde cashautomaat. Triomf!

Lees meer...

Laatst toegevoegd