Marsha (l) en Rianne (10 jaar samen): "We zijn er voor elkaar. Altijd"De eerste jaren samen kenden hoge pieken en diepe dalen. Nu wordt hun relatie vooral gekenmerkt door stabiliteit, vertrouwen in elkaar en jezelf kunnen zijn. In oktober 2013 zijn Marsha en Rianne 10 jaar samen. Aan La-Vita.nl vertellen ze openhartig over hun relatie: "We zijn er voor elkaar. Altijd."

Lees meer...

Lesbisch in Zuid-Afrika: "Ik ben liever veilig dan mezelf"Vrijheid en gelijkheid voor iedereen, beloofde de nieuwe regering van Zuid-Afrika haar bewoners in 1994. Zuid-Afrika was dan ook het eerste land ter wereld dat discriminatie van homo's en lesbiennes strafbaar stelde in de grondwet. Bovendien is het de enige staat in Afrika waar homoseksuelen kunnen trouwen. Toch komen er uit dit land geregeld afschrikwekkende nieuwsberichten over zogenaamde 'corrigerende verkrachtingen' van (vaak zwarte) lesbiennes. Beschermt de wet álle LHBT's, of ervaren blanke en zwarte lesbiennes in Zuid-Afrika de realiteit verschillend? In het tweede deel van 'Groeten uit Zuid-Afrika' interviewt LaVita de zwarte Nthateng Mhlambiso uit Johannesburg: "In het openbaar durf ik geen liefde voor een andere vrouw te tonen. Ik ben liever veilig dan mezelf."

Lees meer...

Homoseksualiteit en religie gaan niet altijd goed samen. Welk geloof je ook hebt, je kunt vroeg of laat te maken krijgen met vooroordelen en afwijzing. In strenggelovige kringen gaat het soms zelfs zo ver dat je familie en je vrienden niets meer met je te maken willen hebben, en je kunt verstoten worden door de kerk of de moskee. Verhalen uit de Koran en de Bijbel (overigens dezelfde verhalen) vormen de basis voor de vooroordelen en de afwijzende houding ten opzichte van homoseksualiteit.

Lees meer...

Tanja Ineke, voorzitter COC NederlandZe is betrokken, enthousiast, apetrots op ‘haar’ vereniging én heel toegankelijk. Ontmoet Tanja Ineke, sinds oktober 2012 voorzitter van COC Nederland: “Het COC is een ijzersterk merk.”

Tanja Ineke (1961) maakt er nooit een geheim van dat ze lesbisch is: “Het is onderdeel van wie ik ben. Het is niet het eerste wat ik vertel, maar als het ter sprake komt zeg ik het gewoon.” Al sinds haar coming-out, na haar middelbareschooltijd, is ze lid van het COC. “Als je tot een minderheid behoort, is het fijn dat mensen vanuit die minderheid jouw belangen willen behartigen,” zegt ze. Toen ex-voorzitter Wouter Neerings haar polste voor een bestuursfunctie, vond ze dat ‘een heel mooie gedachte’, maar ze had op dat moment haar handen al vol aan het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen: “Mijn vrouw Marianne en ik hebben zelf pleegkinderen. Ik heb me veertien jaar ingezet voor de belangenbehartiging van pleeggezinnen en ik wilde wel iets anders, maar alleen als ik mijn functie bij de NVP goed zou kunnen overdragen. Dat kon in 2012.”

Lees meer...

Natasja is niet meer weg te slaan uit de bio-winkelMijn kast begint te kraken door het gewicht van alle producten met een biologisch stempel. Ik ben al een tijdje redelijk milieubewust in mijn aankoopbeleid maar de laatste weken loopt het volledig uit de hand. Dat heeft weinig te maken met een vergroot ecologisch besef maar alles met haar. Dagelijks loop ik bijna zwevend door de winkelstraat op weg naar mijn favoriete winkel waar zij werkt tussen de onbespoten tomaten en seitanbroodjes.

Lees meer...

Ciska verovert de UK 5: 'Pas op, Ciska, links rijden!'Voor onze auto-overtocht van Aalter naar Milton Keynes kochten we een reis-dvd-speler voor Isaak. Allesvoorziend laadden we de speler volledig op, legden we alle vijftien dvd-doosjes van Isaak geordend klaar bij de passagierszetel en reden we zelfverzekerd weg. Wat hebben we gevloekt toen we, vlak nadat we de veerboot afreden, ontdekten dat alle dvd-doosjes leeg waren. Op één na! Vier uur lang werd onze rit begeleid door het Hopla-melodietje. Soms word ik nog badend in het zweet wakker met op mijn netvlies het beeld van dat witte konijn dat mij ritmisch achtervolgt in mijn dromen.

Op de lange verhuisritten na hebben we de dvd-speler nooit gebruikt. Isaak vraagt er ook niet naar. De reden daarvoor is, vrees ik, vrij eenvoudig: Inge en ik zorgen voor live entertainment bij onze discussies over de rijroutes. Meestal is Inge de chauffeur, zodat ik de kaart kan lezen. Ja, wij rijden GPS-loos. Uit principe, maar misschien nog meer omdat een GPS nog een derde opinie zou opleveren over de te volgen weg. Isaak krijgt steeds een variatie op drie onderstaande thema’s te horen.

Lees meer...

Laatst toegevoegd