Vroeger man, nu vrouw, wat betekent dat voor je relatie?Miranda en Marian zijn op het oog een heel 'normaal' vrouwenstel. Maar van de 23 jaar dat ze bij elkaar zijn, is Miranda er pas zes vrouw. Daarvoor ging ze als man door het leven. LaVita praat met Marian en Miranda. Over stereotypen, opgaan in de massa, en undercover rondlopen in zowel de hetero- als de LHBT-scene.

Marian en Miranda leerden elkaar kennen tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Marian was op zoek naar een leuke jongen en Miranda paste precies in dat plaatje. Tijdens hun eerste afspraak sloeg de vonk nog niet over maar gelukkig tijdens hun tweede date wel. "We houden allebei erg van zingen en klassieke muziek, dat zorgde voor de klik," vertelt Marian. Al na een week vertelde Miranda dat er 'een meisje in haar zat': "Ik kon geen relatie voor me zien als ik dat zou moeten verzwijgen," zegt ze. "Ik zei erbij dat ik niet kon voorspellen waar die gevoelens toe zouden leiden."

Lees meer...

Lesbisch in Noorwegen: "Natuurlijk kijken mensen als ik mijn vriendin zoen"In Noorwegen heb je als lesbienne sinds 2009 dezelfde rechten als hetero’s. Je kunt gewoon trouwen en samen kinderen krijgen of adopteren. Door de wet ben je in ieder geval goed beschermd, maar kun je als Noorse lesbienne in je directe omgeving ook veilig jezelf zijn? LaVita vroeg het Julie Kristine Skoglund uit Bergen: "Ik heb me nooit onveilig gevoeld toen ik mezelf eenmaal geaccepteerd had."

Lees meer...

Moenira Shirwa schaamde zich voor het feit dat ze lesbisch is, omdat ze had geleerd dat homoseksualiteit en islam niet samengaan. Tot ze imam Mushin Hendricks ontmoette, die haar leerde dat in de Koran helemaal niets over homoseksualiteit staat. Dat hielp haar haar eigen lesbisch zijn te accepteren, en nu stimuleert ze andere jongeren om dat ook te doen.

Galith (33) is joods en lesbisch: "Ik heb er enorm mee geworsteld"Opgegroeid in een traditioneel joods gezin, worstelde Galith (33) jarenlang met haar geaardheid. Ze liet het jodendom voor wat het was en ging op zoek naar zichzelf. Nu combineert zij beide aspecten van haar identiteit en zet zich in voor Exodays, een joods programma tijdens de Gay Pride: "Ik wil dat de joodse LHBT jongeren van nu niet dezelfde worsteling hoeven doormaken."

Lees meer...

Natasja zweert bij appelsapTussen de biertjes, de rode wijn en de chemisch ogende boswandeling staat mijn drankje als een vreemde eend in de bijt. De bestelling verliep dan ook moeizaam. "Wat wil je drinken?" had Vrolijke Vrouw me gevraagd. Toen ik antwoord gaf fronste ze haar wenkbrauwen. "Wat?" riep ze  boven de decibellen uit. Langzaam en duidelijk articuleerde ik: "Ap-pel-sap". Een vrouw naast ons vond mijn keuze curieus en zei: "Appelsap? Dat drink je toch alleen als je koortsig ligt te rillen onder drie stapels dekbed met een thermometer in je mond?"

Lees meer...

Wij zijn een lesbische Plantareclame, Isaak, Inge en ik. We zijn het elke dag. Dynamisch springen we uit bed, kleden we ons aan en vinden we elkaar aan de ontbijttafel. We drinken samen versgeperst fruitsap en versgemalen koffie die vanzelf op de tafel verschenen. Lachend nemen we een sneetje brood en smeren daar een rijkelijke laag boter op waarna we alle drie – uiteraard knipogend – een brede hap in het brood zetten. Het botervlootje staat prominent met de merknaam in beeld. In een volgend shot rijden we vrolijk paard aan een kustlijn terwijl het water rond ons hoog opspat. De laatste tien seconden lopen we in een groot groen veld in slow motion naar elkaar toe om te eindigen in een vrolijke groepsknuffel terwijl we naar de wegdeinende camera boven ons kijken.

Lees meer...

Laatst toegevoegd