Imam Hashim Jansen: "De koran erkent het bestaan van niet-heteroseksuelen"Toen het bestuur van zijn moskee ontdekte dat hij homoseksueel is, moest imam Hashim Jansen zijn functie als gebedsvoorganger neerleggen. Jansen neemt de moskee zijn ontslag niet kwalijk, maar zet zich sindsdien in voor LHBT moslims. Hij vertelde LaVita over de problemen waar deze islamitische LHBT’s binnen hun cultuur en religie tegen aanlopen: "Ik wil hen het vertrouwen in hun eigen geloof teruggeven."

Lees meer...

Rabbijn Marianne van Praag vaart mee tijdens de Gay PrideTijdens de Gay Pride 2014 vaart er voor het eerst een Joodse boot door de grachten van Amsterdam. Rabbijn Marianne van Praag (58) vaart mee. Na een jarenlange strijd voor gelijke rechten voor vrouwen binnen de joodse gemeenschap maakt zij nu een serieus statement door als geestelijk leider op de boot plaats te nemen. Aan LaVita vertelt ze over haar beweegredenen: "Het zou eigenlijk niet eens een issue moeten zijn dat ik meevaar."

Lees meer...

Lesbisch en Jehova's getuige: "Ik moest kiezen tussen de liefde en mijn familie"Een man mag het bed niet delen met een man zoals met een vrouw, dat is gruwelijk. Dit vermeldt het Bijbelboek Leviticus over homoseksualiteit. Voor Jehovah's getuigen, die ernaar streven de Bijbel zo letterlijk mogelijk te volgen, is het absoluut onaanvaardbaar een lesbische relatie aan te gaan. Dit ervoer ex-Jehovah's getuige Dominique (24) vijf jaar geleden, toen zij binnen de veilige grenzen van haar gemeenschap verliefd werd op haar beste vriendin: "Op dat moment moest ik een keuze maken die gevolgen zou hebben voor de rest van mijn leven."

Lees meer...

De roze loper ligt uit in de Janskerk (Utrecht) © Joep NaberKerk en homoseksualiteit gaan niet samen? Onzin, vindt de EUG (Oekumenische Studentengemeente) in Utrecht. Daar organiseren ze jaarlijks een Roze-Zondagviering, in 2013 voor de 25e keer. LaVita zocht uit hoe deze vieringen ontstaan zijn, wat ze betekenen en hoe conservatief de Nederlandse kerken eigenlijk echt zijn: "Al gaat het soms in het tempo van een schildpad met een gewond pootje - er verandert heus wel iets."

Lees meer...

Anita Chedi Shiwally, winnaar John Blankensteinprijs 2012Ze won de John Blankenstein prijs, ze is een enorme doorzetter en ze wordt door collega’s vergeleken met Jeanne d’Arc: maak kennis met Anita Chedi Shiwally. De van oorsprong Surinaamse activiste verhuisde naar Nederland toen ze twintig was, en nu vecht ze met hart en ziel voor gelijkheid en tegen discriminatie van holebi’s: "Het is mijn doel om in een wereld zonder discriminatie te leven."

Lees meer...

Lesbisch en religie: de lesbische domineeJe bent lesbisch – en je bent gelovig. Kan dat? En kun je dan ook theoloog en tegelijkertijd lesbisch zijn? LaVita.nl interviewde roze dominee ds. Jannet van der Spek uit Groningen. Over acceptatie, de weigerambtenaar, bewust een kind krijgen en foezelen met je geweten: "In mijn gemeente zouden ze het gekker vinden als ik vrijgezel zou zijn dan dat mijn partner een vrouw is."

Lees meer...

Moenira Shirwa schaamde zich voor het feit dat ze lesbisch is, omdat ze had geleerd dat homoseksualiteit en islam niet samengaan. Tot ze imam Mushin Hendricks ontmoette, die haar leerde dat in de Koran helemaal niets over homoseksualiteit staat. Dat hielp haar haar eigen lesbisch zijn te accepteren, en nu stimuleert ze andere jongeren om dat ook te doen.

Studente Hester maakt er over het algemeen geen geheim van dat ze lesbisch is. Ze vindt het leuk om te merken dat haar openheid anderen stimuleert om ook uit de kast te komen. Elk jaar gaat Hester naar Taizé, een broedergemeenschap in Frankrijk waar jaarlijks gelovige jongeren van over de hele wereld bij elkaar komen. In eerste instantie wilde ze het daar niet vertellen - tot ze het niet meer voor zich kon houden...

Homoseksualiteit en religie gaan niet altijd goed samen. Welk geloof je ook hebt, je kunt vroeg of laat te maken krijgen met vooroordelen en afwijzing. In strenggelovige kringen gaat het soms zelfs zo ver dat je familie en je vrienden niets meer met je te maken willen hebben, en je kunt verstoten worden door de kerk of de moskee. Verhalen uit de Koran en de Bijbel (overigens dezelfde verhalen) vormen de basis voor de vooroordelen en de afwijzende houding ten opzichte van homoseksualiteit.

Lees meer...