Beste Rianne,

 

Toen ik mijn vriendin leerde kennen, had ze maatje 36 en was ze de mooiste vrouw van de dansvloer. Nu we 6 jaar verder zijn, heeft ze maat 44 en trilt de dansvloer als ze beweegt. Volgende week heb ik een feest van mijn werk en ik heb tegen haar gezegd dat het zonder partner is, want zoals ze nu is wil ik haar niet meenemen. Ze is echt veel te dik en dat vind ik niet gezond en ook niet mooi. Ik heb al heel vaak tegen haar gezegd dat ze weer moet gaan sporten en minder moet eten maar ze doet het gewoon niet. Ik heb haar al een abonnement op de sportschool gegeven en shakes en dieetrepen voor haar gekocht maar ze doet er niks mee. Ja, 3 of 4 dagen en daarna komt ze weer een paar kilo aan. Ik schaam me voor haar dat ze zo dik is en niet genoeg karakter heeft om er iets aan te doen. Gisteren heb ik haar naar Obese laten kijken en gezegd dat als zij zo doorgaat, zij ook zo wordt. Toen moest ze huilen en zei dat ik gelijk had maar zopas vond ik weer drie Marswikkels onder in de prullenbak en die lagen er gisteren nog niet. Ik weet niet meer wat ik moet doen om haar te laten afvallen.

Astrid

 

Beste Astrid,

Dat jouw vriendin te dik is, is niet jouw verantwoordelijkheid. Het is toch ook niet haar verdienste dat jij (naar ik aanneem) niet te dik bent? Haar gewicht is haar probleem, niet het jouwe. Dat is ook de reden waarom jouw pogingen om haar te laten afvallen, niet werken. Afvallen lukt pas als iemand het echt, van binnenuit, zelf wil. Als jij naar programma’s als Obese kijkt, weet je waarschijnlijk ook wel dat er vaak een reden is waarom iemand te veel eet. Je kunt dan ook niet van je vriendin verwachten dat ze zomaar 20 kg afvalt. Eerst zal de achterliggende reden moeten worden opgelost en pas dan komt er voor haar ruimte om haar gewichtsprobleem aan te pakken. Het heeft dus geen zin om haar een dieet op te dringen of overstuur te maken door haar naar een confronterend programma te laten kijken. Sterker nog, het werkt alleen maar averechts: ze voelt zich er nog dikker door, krijgt een nog negatiever zelfbeeld en heeft het gevoel dat ze jou teleurstelt. Geen wonder dus dat ze na het zien van Obese drie Marsen naar binnenwerkt!

De enige manier om je vriendin te helpen, is stoppen met pushen en haar vertellen dat je nog steeds van haar houdt. Dus niet meer de prullenbakken controleren en diëten voor haar bedenken, maar de verantwoordelijkheid bij haar laten, haar maat 44 accepteren en haar meenemen naar het feest van je werk. Als je dit te moeilijk voor je is, moet je eens bij jezelf te rade gaan waarom het voor jou zo’n probleem is dat jouw vriendin geen maatje 36 meer heeft.

Ook een vraag of probleem voor Rianne?

 

Marsha (l) en Rianne (10 jaar samen): "We zijn er voor elkaar. Altijd"De eerste jaren samen kenden hoge pieken en diepe dalen. Nu wordt hun relatie vooral gekenmerkt door stabiliteit, vertrouwen in elkaar en jezelf kunnen zijn. In oktober 2013 zijn Marsha en Rianne 10 jaar samen. Aan La-Vita.nl vertellen ze openhartig over hun relatie: "We zijn er voor elkaar. Altijd."

Lees meer...

Silvia uit Mexico: 'Mensen moeten nog veel leren over homoseksualiteit.'Midden-Amerika loopt in vergelijking met Zuid-Amerika nog erg achter wat betreft acceptatie van LGBT. Er zijn zelfs landen waar het voor mannen nog steeds verboden is om seks met elkaar te hebben, zoals Belize (sinds 2003), Jamaica en Grenada en voor vrouwen ook in Barbados en de Dominicaanse Republiek. Hoe zit het dan met het overwegend katholieke Mexico? Kun je daar als lesbienne wel jezelf zijn? Silvia uit Mexico-Stad vertelt: "Ook mijn 'macho-familie' respecteert me."

Lees meer...

De roze loper ligt uit in de Janskerk (Utrecht) © Joep NaberKerk en homoseksualiteit gaan niet samen? Onzin, vindt de EUG (Oekumenische Studentengemeente) in Utrecht. Daar organiseren ze jaarlijks een Roze-Zondagviering, in 2013 voor de 25e keer. LaVita zocht uit hoe deze vieringen ontstaan zijn, wat ze betekenen en hoe conservatief de Nederlandse kerken eigenlijk echt zijn: "Al gaat het soms in het tempo van een schildpad met een gewond pootje - er verandert heus wel iets."

Lees meer...

nikita1In een latex pakje op de kerstmarkt van je school zelfgebakken cupcakes verkopen om LHBT's onder de aandacht te brengen, je moet het maar durven. Nikita (20), student audiovisuele vormgeving aan het Da Vinci College in Dordrecht, doet het gewoon. Nikita is lid van de Gay-Straight Alliance (GSA) van haar school. Een GSA bestaat uit een groep leerlingen die activiteiten organiseren om de acceptatie van LHBT-jongeren op scholen te vergroten: "Ons doel is dat iedereen zich op school comfortabel kan voelen."

Lees meer...

Nogal Natasja 2: Waar is dat feestje? (foto: Mariska Jansen)Het is de tijd van knapperend haardvuur, warme chocolademelk en bevroren autoruiten wanneer je al laat bent. Terwijl mijn verwarming behaaglijk loeit sta ik in een zomers T-shirt in de huiskamer. A. vraagt of ik wel een hemd heb aangetrokken. Ik reageer ontkennend op deze goedbedoelde maar moederlijk klinkende opmerking. Zij heeft wel een hemd aan en ik verklaar haar voor gek: "Je gaat het straks veel te warm krijgen."

Lees meer...

Ciska verovert de UK 8: Christmas sing-a-longIsaak stapt op het podium en wij beginnen enthousiast te zwaaien vanuit het publiek. We zijn dat soort mensen geworden die je in films ziet: trotse ouders op een tribune vol trotse ouders. Met een camera in de aanslag zitten we strak rechtop, op een plastic klapstoeltje, en we hebben enkel oog voor ons eigen kind. Het is Isaaks eerste school play: een Christmas sing-a-long. Hij glimlacht breed naar ons, maar is oprecht verbaasd: waarom zitten wij daar? Waarom staat hij hier? Wat doen al die andere mensen in het publiek? Wat is een publiek?

Lees meer...

Laatst toegevoegd