Beste Rianne,

 

Toen ik mijn vriendin leerde kennen, had ze maatje 36 en was ze de mooiste vrouw van de dansvloer. Nu we 6 jaar verder zijn, heeft ze maat 44 en trilt de dansvloer als ze beweegt. Volgende week heb ik een feest van mijn werk en ik heb tegen haar gezegd dat het zonder partner is, want zoals ze nu is wil ik haar niet meenemen. Ze is echt veel te dik en dat vind ik niet gezond en ook niet mooi. Ik heb al heel vaak tegen haar gezegd dat ze weer moet gaan sporten en minder moet eten maar ze doet het gewoon niet. Ik heb haar al een abonnement op de sportschool gegeven en shakes en dieetrepen voor haar gekocht maar ze doet er niks mee. Ja, 3 of 4 dagen en daarna komt ze weer een paar kilo aan. Ik schaam me voor haar dat ze zo dik is en niet genoeg karakter heeft om er iets aan te doen. Gisteren heb ik haar naar Obese laten kijken en gezegd dat als zij zo doorgaat, zij ook zo wordt. Toen moest ze huilen en zei dat ik gelijk had maar zopas vond ik weer drie Marswikkels onder in de prullenbak en die lagen er gisteren nog niet. Ik weet niet meer wat ik moet doen om haar te laten afvallen.

Astrid

 

Beste Astrid,

Dat jouw vriendin te dik is, is niet jouw verantwoordelijkheid. Het is toch ook niet haar verdienste dat jij (naar ik aanneem) niet te dik bent? Haar gewicht is haar probleem, niet het jouwe. Dat is ook de reden waarom jouw pogingen om haar te laten afvallen, niet werken. Afvallen lukt pas als iemand het echt, van binnenuit, zelf wil. Als jij naar programma’s als Obese kijkt, weet je waarschijnlijk ook wel dat er vaak een reden is waarom iemand te veel eet. Je kunt dan ook niet van je vriendin verwachten dat ze zomaar 20 kg afvalt. Eerst zal de achterliggende reden moeten worden opgelost en pas dan komt er voor haar ruimte om haar gewichtsprobleem aan te pakken. Het heeft dus geen zin om haar een dieet op te dringen of overstuur te maken door haar naar een confronterend programma te laten kijken. Sterker nog, het werkt alleen maar averechts: ze voelt zich er nog dikker door, krijgt een nog negatiever zelfbeeld en heeft het gevoel dat ze jou teleurstelt. Geen wonder dus dat ze na het zien van Obese drie Marsen naar binnenwerkt!

De enige manier om je vriendin te helpen, is stoppen met pushen en haar vertellen dat je nog steeds van haar houdt. Dus niet meer de prullenbakken controleren en diëten voor haar bedenken, maar de verantwoordelijkheid bij haar laten, haar maat 44 accepteren en haar meenemen naar het feest van je werk. Als je dit te moeilijk voor je is, moet je eens bij jezelf te rade gaan waarom het voor jou zo’n probleem is dat jouw vriendin geen maatje 36 meer heeft.

Ook een vraag of probleem voor Rianne?

 

Marsha (l) en Rianne (10 jaar samen): "We zijn er voor elkaar. Altijd"De eerste jaren samen kenden hoge pieken en diepe dalen. Nu wordt hun relatie vooral gekenmerkt door stabiliteit, vertrouwen in elkaar en jezelf kunnen zijn. In oktober 2013 zijn Marsha en Rianne 10 jaar samen. Aan La-Vita.nl vertellen ze openhartig over hun relatie: "We zijn er voor elkaar. Altijd."

Lees meer...

Groeten uit Nigeria: "Ik kan niet open zijn over mijn liefde"Het lijkt zo simpel: je ontdekt dat je op vrouwen valt, vertelt het tegen iedereen die het mag weten en dan ga je verder met je leven. Behalve als je in Nigeria woont. Dan kun je je geaardheid maar beter voor je houden, vertelt de lesbische Liz* uit Nigeria aan LaVita. In Nigeria is homoseksualiteit verboden. En dus moet Liz haar liefde geheim houden.

Lees meer...

Anita Chedi Shiwally, winnaar John Blankensteinprijs 2012Ze won de John Blankenstein prijs, ze is een enorme doorzetter en ze wordt door collega’s vergeleken met Jeanne d’Arc: maak kennis met Anita Chedi Shiwally. De van oorsprong Surinaamse activiste verhuisde naar Nederland toen ze twintig was, en nu vecht ze met hart en ziel voor gelijkheid en tegen discriminatie van holebi’s: "Het is mijn doel om in een wereld zonder discriminatie te leven."

Lees meer...

Activiste Döne FilVier jaar geleden kwam de Turkse Döne Fil (33) zelf uit de kast, na een jarenlang huwelijk met een man. Als zelfstandig ondernemer én LHBT-activist zet zij zich sindsdien in voor homo’s en lesbiennes met een multiculturele achtergrond, voor wie hun geaardheid niet vanzelfsprekend samengaat met hun cultuur of religie. Döne vertelt LaVita over vier van haar projecten en haar leven als activist: "Het kost me veel energie, maar het levert me ook veel energie op."

Lees meer...

Na wekenlang de sportschool systematisch 'vergeten' te hebben betreed ik voorzichtig de loopband, op mijn hardloopschoenen. Door de zaal drentelt een groep vrouwen die zich afvraagt of de les  vanavond doorgaat. Hun vraag wordt beantwoord wanneer de meest stoere fitnessinstructeur de vrouwen begroet en iedereen uitnodigt voor de Zumba-les. Hij ziet me stoeien op de loopband en vraagt of ik ook mee kom doen. Schuchter zeg ik nee, bang dat ik ondanks mijn danscapaciteiten als een zak aardappelen tussen de frivool bewegende dames zal staan, daarbij de ogenschijnlijk simpele pasjes verdraaiend tot ingewikkelde manoeuvres waarbij andermans ledematen niet gespaard blijven. Liever blijf ik aan de zijlijn joggen zodat ik mijn toekomstige So You Think You Can Dance-carrière niet kapot zie spatten op de metersgrote spiegel voor me.  

Lees meer...

Ciska verovert de UK 6: I love VJJTevreden nip ik van mijn koffie en luister vol plezier naar de gesprekken die 'mijn' klanten voeren in de Oxfam Charity Shop. Tot plots een van hen samenzweerderig dicht bij mij aan de kassa komt staan.
'Weet je wat je aan het zeggen bent?' grinnikt hij.
Ik kijk hem verbaasd aan. Waarom staat hij te likkebaarden? Vanwaar die opgehitste blik? Hij wijst naar mijn koffiebeker.
Voorzichtig houd ik het kopje wat verder van me af om er goed naar te kijken. Een cartoonfiguur van Oprah Winfrey zwaait en roept me enthousiast toe: 'I love VJJ' – in het Engels uit te spreken als 'vajayjay'. Langzaam dringt de betekenis tot me door. Ik kreeg de kop van een medevrijwilligster. Onzeker begin ik me af te vragen of ik, de nieuweling, gepest word. Nu al?

Lees meer...

Laatst toegevoegd