Als je als lesbisch stel je relatie formeel wilt regelen, kun je dat op drie manieren doen: met een burgerlijk huwelijk, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Dit artikel gaat over het huwelijk.

Het woord ‘homohuwelijk’ is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in de Nederlandse taal. Maar eigenlijk bestaat er in Nederland geen homohuwelijk: het ‘gewone’ burgerlijk huwelijk is toegankelijk voor paren van verschillend en gelijk geslacht. De term ‘homohuwelijk’ suggereert dat een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht iets anders is dan een heterohuwelijk. Dat klopt niet: voor de Nederlandse wet is het precies hetzelfde.

Lees meer...

Als je als lesbisch stel je relatie formeel wilt regelen, kun je dat op drie manieren doen: met een burgerlijk huwelijk, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Dit artikel gaat over het geregistreerd partnerschap.

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in veel opzichten gelijkwaardig. Het zijn wettelijk geregelde samenlevingsvormen. De rechten en plichten, de voorwaarden die gelden om de verbintenis te kunnen sluiten, de manier waarop de verbintenis tot stand komt en wordt beëindigd, dit alles ligt voor een groot deel vast in de wet. Wel zijn er verschillen als het gaat om kinderen.

Lees meer...

Lizette Hengeveld

Als ze op haar tiende bij de bruiloft van haar oom en tante is, weet Lizette Hengeveld het zeker: zij wil later bruidsjurken maken. Ze doet de opleiding mode en kleding, gaat daarna werken bij een bruidshuis en neemt op haar zevenentwintigste een bruidsmodezaak over. Sinds 2009 richt ze zich ook op vrouwenstellen: “Lesbische stellen zeggen vaak: ‘Wat fijn dat je de tijd voor ons neemt’.”

Lees meer...